Twitter

onsdag 18 december 2013

Officiellt: Brasilien har valt Gripen

GRIPEN NG PARA O BRASIL  


Jo det blev ett inlägg till. Skrev ju så här igår på bloggen:
 "Blir sista inlägget före jul. Med reservation för att det då inte sker en större nyhetshändelse som förtjänar lite uppmärksamhet."
Och det var då för att det hade kommit uppgifter om att ett FX-2 beslut skulle landa idag. Så blev det. Det är för tidigt att spekulera kring vad Brasiliens beslut att välja Gripen [Svensk källa SVT] innebär för både Försvarsmakten och Gripen-systemet men förmodligen är det ett av svenska stridsflygindustrins viktigaste utlandsbeslut någonsin - förutsatt att affären realiseras.

Brasilien har som uttalad ambition med upphandlingen att inte bara köpa nya flygplan utan också skapa förutsättningar för inhemsk utveckling av framtida stridsflyggenerationer. Det öppnar upp för ett industri-partnerskap som tex Schweiz aldrig skulle kunna möta upp till och för Försvarsmakten en ökad möjlighet att fortsatt kunna flyga kostnadseffektiva system - med egen koll på känslig teknik. Det är i princip endast Indien och Brasilien som bilateralt hade kunnat erbjuda denna nya möjlighet. Därmed inte sagt att det blir av eller ens går att samsas om gemensamma grundkrav men chanserna för framtida Svensk stridsflygplanstillverkning har ökat markat i och med dagens beslut.

Brasilien väljer förmodligen en ny version av Gripen NG med betydande gemensamma nämnare med svenska Gripen E. Antal flygplan har handlat om 36 stycken men det kan bli både färre och betydligt fler över tid. Vi får avvakta och se vad allt innebär och hur hela affären påverkar FM när väl detaljerna kommer. Det blir förmodligen 8-12 månader av kontraktsförhandlingar. Kanske blir det rent av inte ett färdigt kontrakt före 2015. [Uppdaterat: Brasiliens försvarsminister säger att man vill ha ett kontrakt senast December 2014 vilket vore mycket bra. Undviker presidentvalet.] Under tiden fortsätter det som vanligt i Sverige och vi har Schweiz att förhålla oss till. Idag kom som väntat även beställningen på 60 Gripen E samt dess Meteor-integrering. Och Ungern har firat att man nu flugit 10,000 flygtimmar med Gripen. Gott så.

Försvarsdebatten måste även den fortsätta. Läs därför gästinlägget på Skippers blogg om att chefer måste ta sitt ansvar.
 
Återigen, God Jul och grattis Linköping med flera :)

Brasiliens Flygvapen (FAB) - Gripen NG

Saab pressmeddelande

Brasiliens försvarsministerium: Gripen Q&A 

/ Signatory