Twitter

fredag 20 december 2013

Ännu mer om Brasilien, Slovakien (Uppdat 21/12)

Intervju av DefesaNet med Brasiliens flygvapenchef Saito. Saito har försökt få till köp av nya stridsflygplan så länge att han har sett Gripen C/D utvecklas och komma till under tiden vilket knappast kan ha skadat inför rekommendationen att gå för nya NG. Saito kämpade på när före detta försvarsminister Nelson Jobim visade klara Franska preferenser och t.o.m vägrade besöka Sverige. Saito har flugit både 39B och 39D.

Google-Translate på valda stycken:

Priset var en avgörande faktor ? Priset var inte avgörande. Var viktigt. Precis som tekniköverföring var också viktigt. En sak är att du överför en färdig teknisk utrustning , där du får förklaringar av vad som gjordes. En annan sak är att du utvecklar planet och har immateriella rättigheter den.

Brasilien kan sälja flygplan till andra länder ? I det förslaget kom man överens om att hela marknaden i Sydamerika , Afrika och andra länder där Brasilien har försäljningen penetrationen blir vår.

Det finns kritik mot att Gripen inte har kapacitet att täcka landet , eftersom den är konstruerad för att flyga i små länder som Sverige, och har ingen självständighet att flyga kontinentala land som Brasilien ? Det är en sak som du inte förstår. Aktionsradie med Gripen är lika med de andra två. Han kommer att fullgöra uppdraget och kommer tillbaka. Och alla plan kan tankas under flygning. FAB har en stor makt att mobilisera alla våra plan och har flera jobb .

-

Försvarsminister Enström har haft kontakt med sin motpart Amorim

Amorim nämde i samtalet intresse av få tag i Gripen C/D som interimslösning. Medier har nämnt 6-12 st flygplan (se förra blogg-inlägg) och blir det av så kommer med all sannolikhet Sv Flygvapnet belastas med om så inte förlust av skrov, så resurser för utbildning och stöd. I tillägg till dagens exportstöd och en eventuell Schweiz-affär som omfattar överföring av 11 st C/D i samma tidsperspektiv. Kan bli tufft. Visst är det en SAAB-offert till Brasilien men svenska staten och Flygvapnet är i hög grad inblandat.

Uppdatering 21/12: Brasiliens projektledare J.A Crapaldi Affonso uppger att Gripen med 100% säkerhet kommer delta i säkerhetsarbetet under OS 2016. Men bara 20% chans att det blir så under fotbolls-VM 2014. När ett kontrakt är undertecknat kommer 8 piloter skickas för utbildning i Sverige. Sverige ska inom några månader ge förslag på en interimslösning baserad på Gripen C/D - som Brasilien ska betala för. 

Och Sverige får förmodligen betala med sänkt operativ förmåga då politiska beslut för Flygvapnet ej tillräckligt tagit höjd i maskinparken och våra stödresurser för att klara av exportstöd utan att det påverkar egen verksamhet. Försvarsmakten kommer förmodligen yttra sig med att grundberedskapen ej påverkas och det må vara sant men kraven på beredskap är politiskt styrda - och väldigt kortsiktiga. Med lägre tillgänglighet på skrov pga prioriterat exportstöd sänks förutsättningarna för att effektivt kunna producera tillräckligt med flygtimmar och därmed kvalitativa stridsflygförmågor över tid. Det finns flertal exempel i historien när flygvapen med likvärdig eller sämre utrustning skaffat sig övertag tack vare en större mängd inarbetade flygtimmar och piloter med stor erfarenhet från komplexa övningar eller rent av krig. Inte någon nyhet heller; tex på tidigt 1940-tal utklassade Japanska piloter med erfarenhet från operationer i Asien sina Amerikanska motparter. Det tog ett tag att vända utvecklingen och den vändningen hade mycket med kvantitet att göra då kvalitet bara tar en fram till en viss gräns.  //

Och...

Slovakien kikar på sex stycken Gripen C/D  

Tjeckien och Slovakien har som tidigare meddelats pratat om att ta fram en gemensam Gripen-lösning som skulle kräva att ytterligare flygplan utöver Tjeckiens 14 lease-plan tillförs maskinparken. Sofia Karlberg på FXM bekräftar samtal med Sverige. Även i detta fall får man fundera på var skroven ska komma ifrån och vilket stöd som ska ges. Det finns en tidrymd för att hinna tillverka fler C/D-skrov (med delar av A/B) så som offererades till Kroatien och stödet utöver Tjeckiens redan befintliga bör inte behöva bli så belastande för FV.

Alltid är det något nytt om Gripen. Följ gärna via Twitter. Och så får vi se.


Ps. Brasiliansk intervju med Saab Aeronautics Lennart Sindahl. Svarar bla på Dassaults uttalande och om överföring av Gripen C/D. Ni kan det här nu, översätt med Google-Translate eller Browser-plugin/Chrome. Ds. 

Mer: Wiseman's Wisdoms

/ Signatory

Mer om Brasilien

Brasiliens Flygvapenchef Juniti Saito

Brasilien verkar inte helt säkra på om man kommer behöva låna Gripen C som interimlösning men det får inte uteslutas ännu. Så fortsatt ögon på det. UPPDATERING: Brasiliansk media uppger att FAB önskar 6-12 st Gripen C/D som interimslösning. Men det återstår som sagt att se hur det blir med den saken och var dom kommer ifrån i så fall. //

Däremot bekräftas det nu att tidigare planer på en större numerär av nya stridsflygplan fortfarande lever kvar. FAB har idag 624 varierande flygplan varav 346 ej operativa, stora delar av maskinparken är av äldre snitt och sett framöver finns ett stort moderniseringsbehov. FX-2 anbudet Gripen vann handlar om 36 nya flygplan. För flera år sedan uppgavs det att siffran kunde stiga upp mot 120 st.

Nu har ministeriet gått ut med att planerna gäller anskaffning av "över 100" nya flygplan till 2028 och Gripen är alltså med i dessa planer. Men planer är just planer och det krävs ju att väldigt mycket går i lås - men här finns alltså en reell potentional för betydande tillväxt.

Som om inte det vore nog har den Brasilianska Flottan ett eget behov för nya flygplan till sitt hangarfartyg. Det är deklarerat en ambition om att dessa flygplan skall vara av samma system som FX-2 och för två skvadroner. Behov på 36-48 st flygplan med 24 st som en första start. Alternativ på marknaden är få pga begränsningar med hangarfartyget Sao Paulo. Idag används A-4KU Skyhawk som är ännu mindre flygplan än Gripen. Saab har tagit fram Sea Gripen för just detta ändamål.
 
Så går Brasilien i mål nu med Gripen är det för 36 flygplan. På längre sikt kan det alltså röra sig om över 150 stycken.

Ett annat land med större behov än vad som beställts är Thailand. Även detta land kikar förutom på C även på nya E-versionen. En gång i tiden hade Thailand en tanke på att flyga dels sin ersättare för F-5 (som blev Gripen C/D) samt flyga F-35 som ersättare för sina F-16. Sedan ett par år tillbaka har dock den ekonomiska realiten, stor tillfredställelse med Gripen C/D samt framsteg med Gripen NG Demo (E) fått Thailand att fundera i nya banor och ser framför sig att en andel av sina F-16 istället ersätts med Gripen. Svårt att säga hur många Gripen som Thailand till slut köper men från dagens 12 till ett 30-tal C/D/E kan inte uteslutas. Över lång tid.

Myten om att Gripen NG har betydligt kortare räckvidd än Rafale lever dock kvar inte minst i Svensk medias rapportering om FX-2. Det Rafale gör bättre är framför allt att klara av tyngre bomblast. Gripen NG kommer med minst lika bra/bättre: sensorer, länkar, cockpit, telekrig, egenskydd, flygprestanda, osv, och har minst lika bra räckvidd (Öppen presentation till BR Senaten. Dassault fifflar med siffrorna). Till halva priset.

Flygvapen som utvärderar vet om de konkurrerande flygplanens prestanda och hur utvecklingsplanerna ser ut men har svårt att tydligt kunna redovisa detta till allmänheten bla pga sekretess. Media är däremot snabba på att okritiskt sprida konkurrenternas desinformation eller vilda historier som journalister själva hittat på eller får serverade - och det har varit tydligt både i Schweiz men även under hela Brasilien-processen. Eller så tar reportern hela klumpsumman av ett anskaffningsprogram (som inkl infrastruktur, vapen, simulatorer, träning, basanläggningar, flygplan, m.m) och delar det med antal flygplan och basunerar ut att "Gripen kostar över en miljard styck". Nej. En Grip kostar runt 300 milj kr.

Tillverkningskontraktet FMV gav Saab på 60 Gripen E (90-99% nya) ger ett styckpris på 273 milj kr. Priset på Rafale C är 556 milj kr. Bägge nationell anskaffning, exkl moms. Driftkostnader för Gripen är omkring 1/3 av Rafale. Sådant spelar in när man ska köpa flygplan och inte minst om man har planer på att flyga över 100 st. Då spelar det kanske mindre roll om ett enskilt flygplan kan bära ett par bomber till. Det motsvarar inte direkt kostnadsdifferensen. Och det här är mycket varför Gripen blir vald om och om igen. Gripen C/NG har 50% vinnar-rate i upphandlingar flygplanen deltagit i. (Edit: Justerade NG till 50% från 66% - glömde Norge där ett tag.)

Modern teknik som klarar kraven till ett lägre pris.

/ Signatory

DN, SvD, SR, SR, 

onsdag 18 december 2013

Officiellt: Brasilien har valt Gripen

GRIPEN NG PARA O BRASIL  


Jo det blev ett inlägg till. Skrev ju så här igår på bloggen:
 "Blir sista inlägget före jul. Med reservation för att det då inte sker en större nyhetshändelse som förtjänar lite uppmärksamhet."
Och det var då för att det hade kommit uppgifter om att ett FX-2 beslut skulle landa idag. Så blev det. Det är för tidigt att spekulera kring vad Brasiliens beslut att välja Gripen [Svensk källa SVT] innebär för både Försvarsmakten och Gripen-systemet men förmodligen är det ett av svenska stridsflygindustrins viktigaste utlandsbeslut någonsin - förutsatt att affären realiseras.

Brasilien har som uttalad ambition med upphandlingen att inte bara köpa nya flygplan utan också skapa förutsättningar för inhemsk utveckling av framtida stridsflyggenerationer. Det öppnar upp för ett industri-partnerskap som tex Schweiz aldrig skulle kunna möta upp till och för Försvarsmakten en ökad möjlighet att fortsatt kunna flyga kostnadseffektiva system - med egen koll på känslig teknik. Det är i princip endast Indien och Brasilien som bilateralt hade kunnat erbjuda denna nya möjlighet. Därmed inte sagt att det blir av eller ens går att samsas om gemensamma grundkrav men chanserna för framtida Svensk stridsflygplanstillverkning har ökat markat i och med dagens beslut.

Brasilien väljer förmodligen en ny version av Gripen NG med betydande gemensamma nämnare med svenska Gripen E. Antal flygplan har handlat om 36 stycken men det kan bli både färre och betydligt fler över tid. Vi får avvakta och se vad allt innebär och hur hela affären påverkar FM när väl detaljerna kommer. Det blir förmodligen 8-12 månader av kontraktsförhandlingar. Kanske blir det rent av inte ett färdigt kontrakt före 2015. [Uppdaterat: Brasiliens försvarsminister säger att man vill ha ett kontrakt senast December 2014 vilket vore mycket bra. Undviker presidentvalet.] Under tiden fortsätter det som vanligt i Sverige och vi har Schweiz att förhålla oss till. Idag kom som väntat även beställningen på 60 Gripen E samt dess Meteor-integrering. Och Ungern har firat att man nu flugit 10,000 flygtimmar med Gripen. Gott så.

Försvarsdebatten måste även den fortsätta. Läs därför gästinlägget på Skippers blogg om att chefer måste ta sitt ansvar.
 
Återigen, God Jul och grattis Linköping med flera :)

Brasiliens Flygvapen (FAB) - Gripen NG

Saab pressmeddelande

Brasiliens försvarsministerium: Gripen Q&A 

/ Signatory

tisdag 17 december 2013

Lästips

Rekommenderar tre mycket läsvärda publiceringar. Tyvärr inte allt för rolig läsning men för att kunna debattera och kämpa på med trovärdiga argument för en bättre Försvarsmakt - hur man än nu vill att den ska se ut - så krävs det ärligt talat att man har en del kött på bena. Information är makt.
Officerstidningen
"Den trötthet och förtvivlan som jag ofta möter hos medlemmarna är mycket oroväckande." - Lars Fresker, Förbundsordförande.

Riksrevisionen: FM förmåga
"Försvarsmakten kommer varken idag eller de närmaste åren att kunna nå upp till de krav på insatsverksamheten som riksdagen och regeringen har beslutat. Det saknas både tillräckligt med personal och materiel."
Russian Military Capability in a Ten-Year Perspective - 2013
"Rysslands konventionella militära förmåga har ökat och bedöms fortsätta att öka under den kommande tioårsperioden. Större försvarsutgifter och ökad materielanskaffning kommer att innebära att förbanden blir mer övade och bättre utrustade och beväpnade."
                                                                         -----

Blir sista inlägget före jul. Med reservation för att det då inte sker en större nyhetshändelse som förtjänar lite uppmärksamhet. Önskar er god jul och tackar för visat blogg-intresse. / Signatory

Foto: Garth Calitz