Twitter

torsdag 17 april 2014

Vad vill Miljöpartiet med vårt stridsflyg?

Miljöpartiets vårbudgetmotion 2014 [PDF] debatteras. På Twitter.
Och i Aftonbladet.
Miljöpartiet står fast i försvarsfrågan och vill sänka anslaget med 1,6 miljarder i sin vårbudget.
På dagens presskonferens berättade MP:s ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund att försvarsbeskedet grundar sig i att partiet vill se en ny riktning i försvarspolitiken, med exempelvis en civil fredskår och klimatanpassning med satsningar på kustbevakning och fiskeövervakning.

 – Frågan är om det är nya Jasplan som behövs när man inte ens kan bemanna de plan vi har idag, sa Per Bolund.
Det här blir man inte mycket klokare på. Miljöpartiet har dock redan röstat emot Gripen E i riksdagen så den biten kan man vara säker på. Mp vill inte ha Gripen E. Men vad anser MP om dagens flygplan? Inget besked finns om uppgradering eller hur många flygplan som ska "bemannas". På frågan om uppgradering är Försvarsmakten tydlig i sin redovisning av alternativ för en förmågehöjning - stridsflygets första på 30 år.


En reducering från 100 st av dagens Gripen C/D till 60 st uppgraderade C/D med konkurrenskraftig förmågehöjning kostar lika mycket som att skaffa 60 st Gripen E. 

I Twitter-svaren länkar Miljöpartiet ihop en besparing på FM med att partiet inte vill köpa Gripen E så var kommer besparingen ifrån? Det enda som egentligen möjliggör en besparing är om man gör en betydligt enklare uppgradering (eller inte alls) samtidigt som maskinparken reduceras kraftigt. Då får man ett antal flygplan som ej klarar av att möta framtida hot samt saknar räckvidd/uthållighet för att kunna verka över hela Sverige.

Miljöpartiet hänvisade även till en två år gammal debattartikel där partiet anser det vara fel att satsa 90 miljarder på JAS och bara 55 miljarder på järnvägarna. Kan bara konstatera att det är en oärlig jämförelse då de 55 miljarderna var ett 13-årigt tillskott utöver redan befintliga utgifter - som vida överstiger vad JAS 39 kostar per år.

Siffran 90 mdkr (egentligen 87 mdkr som synes ovan) på JAS 39 omfattar i ett 30-års perspektiv inte bara utveckling och anskaffning av Gripen E utan även utveckling och drift av dagens C/D.

Frågan om vad Miljöpartiet vill med vårt stridsflyg återstår att få svar på. På längre sikt vill MP inte ha stridsflyg alls men nu talar de om att bemanna befintliga. Och spara pengar. Så vad menas? Något bra kan det knappast bli tal om.

På Twitter rekommenderas att bevaka hashtaggen GranskaMP.

5 kommentarer:

 1. just därför man inte vågar lägga sin röst på S heller, när dom går hand i hand med ett parti som lever i någon slags teletubbies värld, och bara för att man vill utstråla fred o glädje på jorden (samt häst o vagn) ska motsträva allt som har med vapen,försvar att göra. utan att ens ha koll på kostnaderna.. pinsamt..

  SvaraRadera
 2. Vaddå inte kan bemanna alla flygplan? Nog fan finns det piloter i FM så det räcker men frågan är om de gör rätt saker?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 3. Och vad händer om man röstar på Alliansen där Försvarsministern svarar "U-båt" på frågan om när man avser att godkänna beställning av REMO av korvetter?

  Inte heller är Alliansen fri ifrån besparingar när man lägger materielanslag till förbanden så att vi har skapat ett snyggt underskott på snart nu närmare 50 miljarder. I Försvarsberedningen verkar M leda över Mp i reduceringsambitionen...

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 4. Man vet inte hur man skall rösta som SJÄLVFÖRSVARSVÄN. Verkar som fel partier lägger rätt förslag.....
  Valet är ju inte bara en försvarsfråga!
  Otäckt läge i Centraleuropa, påminner alltför mycket om 1938, om än med delvis andra spelpjäser......

  SvaraRadera
 5. J.K

  Jo jag reagerade också på "bemanna" och misstänker att de menade beväpna, eller något annat, men detta var väl ett ord Mp vågade ta i mun.

  Jag hoppas innerligen att debattörer och medier inte går på regeringens nya utspel om försvaret och därmed sätter ämnet i frysbox (igen). För deras lista med förslag är egentligen helt tom. Ett skämt. Men någon sort attidtydförbättring kan man väl se det som. Men om det är genuint eller bara för valfläsket... mja, vi luras inte så lätt.

  Bodendoc

  Knepigt är det. Mycket.

  SvaraRadera