Robert Dalsjö argumenterar om hur fel det är att skrota 97 splitternya Gripen-flygplan.
Som jag ser det är grundpoängen god men en del som ej stämmer eller kommer fram.
Snabb kommentar:
Två tredjedelar av maskinparken levererades till FMV under åren 2002-2008.
I huvudsak levererades ensitsare (C) som med bättre prestanda och automatkanon är att föredra för uppdrag än dubbelsitsare (D). Under insatsen i Libyen var det enbart ensitsare som skickades ner.
2009 beslutade regeringen att Flygvapnet kunde bantas till 100 flygplan med enhetlig version C/D. Överlag bättre förmågor och mer anpassad för internationella uppdrag än de A/B som fortfarande var i drift. Pga tilldelad ekonomi och uppdrag ansåg Försvarsmakten detta som bra lösning. Beslutet var politiskt försenat. ÖB lanserade lösningen redan våren 2006.
Modifiering av äldre flygplan till 31 st C/D för att få knappt 100 st C/D genomfördes genom att montera in delar från äldre flygplan i ett nytt skrov. Andelen två-sits utökades. Det krävs demontering av två äldre flygplan (A) för att bygga en tvåsits (D).
Kostnad för flygplan är ett mångfacetterad ämne men för själva flygplanen i delserie 3 så låg de i snitt en bra bit under 400 miljoner kr enligt FMV. Regeringens budget för ombyggnad till 31 st flygplan var 3,1 miljarder dvs. ca 100 miljoner per skrov. Till det ligger dock en tidigare kostnad för äldre delar.
Kostnad för dagens 97 st flygplan i storleksordningen 30-40 miljarder. Det är internationellt sett låga kostnader för väldigt moderna flygplan och även om de inte ska användas jättelänge så undviker man
då också dyra uppgraderingskostnader som tex F-16 länder genomfört för att hålla flygplanen relevanta.
Vi har istället fört över våra uppgraderingskostnader till ett nytt flygplan (Gripen E) som kostar en bråkdel av vad Amerikanska ersättare till F-16 kostar. Utöver det så har vi väldigt låg driftskostnad. FM tittade även på vad det skulle kosta att uppgradera C till att bli operativt relevant i framtiden och den kostnaden var lika stor som att köpa Gripen E mycket pga högre utvecklingskostnader i delsystem.
Så 97 flygplan som kostat 30-40 miljarder är huvudsakligen levererade 2002-2008. Samt ett 30-tal ombyggda flygplan. Nu har vi även ganska många tvåsits. Vi har beställt 60 st ensits E.
Planen är att använda C/D fram tills E är fullt operativ omkring år 2026-2027. Planen innebär att C/D efter hand går in och delar demonteras ur skrovet för att användas i tillverkningen av 60 st E som kommer levereras i större antal efter 2020. Det ska inte demonteras 97 st flygplan och majoriteten av demonterade flygplan är snarare runt 15 år än "splitternya".
Det är halva åldern på skrovet men inte halva åldern på operativ relevans. Vad som sitter i maskinerna och vår förmåga att få upp dem i luften avgör effekt. Gripen E är vårt första riktiga förmågelyft på stridsflygsidan sedan JAS
39A togs i bruk för 20 år sedan, och det är ännu 10 år till innan E
blir fullt operativt. Den här lösningen är som allt annat en kompromiss pga låga anslag. Det är inte korvören det handlar om.
Finns det inte pengar så finns det inte. Det är inte heller något man löser i en handvändning.
Hela organisationen är så tunn att den inte klarar av att fullt utnyttja de flygplan vi har idag
så en omställning behöver inte påverka operativ förmåga så mycket som man kan tro.
Vårt flygtidsuttag är lågt i snitt per maskin jämförelsevis tex Tjeckien.
Att tala om 97 flygplan är därför något ovärt då det är förmågan att få upp operativt relevanta flygplan som spelar roll för vår effekt. Det finns många aspekter. Baskydd, personal, uppdragsutrustning, reservdelar m.m.
Det hade dock varit att föredra att först få leverans av helnya E och börja ta C ur tjänst när E är dugligt operativ. Det kan fortfarande vara en lösning. Nästa steg att föredra enligt min åsikt är en utökad beställning av E - som försvarsberedningen redan rekommenderat.
Det är snart dags att börja säga farväl till C/D men att göra det så smart som möjligt.
/ Signatory
Läs även J.K "Väpnaren" blogginlägg "Dalsjö i diket".
Tillägg 15/8:
Att vi i stället som tex Nato-landet Norge köpt på oss fler flygplan och delserier (men färre än ursprungligen planerat) och att vi 2009 beställde ombyggnad till 31 st fler C/D ska man inte enbart skylla på en förekomst av inhemsk industri. Vi hade planerat minst lika stora inköp från USA om vi inte valt svenska flygplan.
Till saken hör att vi ej har varit med i Nato och valt svenska särlösningar. På basorg, på flygplan, överallt. Våra JAS 39A/B hade även kortare livslängd i skroven så hade vi inte tagit fram C/D hade vi fått ta upp frågan om nya flygplan ännu tidigare. C/D har förlängt relevansen i Gripen-systemet och det gör vi även med E. Vi bygger vidare på den investeringen då grunden är betald, s.k "sunk costs".
Det Norge kunde göra var att köpa en Nato-anpassad lösning men de har fått uppgradera och modifiera över tid för att hålla dem ganska relevanta och flygande (idag är inte ens hälften operativa då de flesta står på service.) men glöm inte att Norge är en del av det kollektiva försvaret som totalt sett är utrustat med något av det bästa jakt och attackflyg som finns, i stor skala. Vi är ensamma.
Det andra är politiska omsvängningar och försvarsnedläggningar som lett till att vi plötsligt inte ansågs behöva alla flygplan av äldre typ utan vi behövde färre flygplan för "den nya tiden". Nato-anpassade och anpassade för export och samövningar. Vi hade dock beställt för få sådana flygplan och Tjeckien fick dessutom leasa 14 st. Så ja då behövdes det en ombyggnad för att få några fler flygplan.
Om vi kunde backa bandet och vara efterkloka så skulle vi kanske byggt en mer Nato-anpassad lösning från början men det sattes inte i kraven. Då hade vi möjligen klarat oss med att bara skrota flygplan under nedläggningsåren istället för att betala utveckling & modifiering av gamla till nya.
Men det hade inte heller löst den ekonomiska realiteten som innebär att flygplan måste demonteras eller den realitet som innebär att C/D inte är operativt relevant för oss om ca 10 år utan mycket stora utvecklingsinvesteringar som ändå inte ger en fullgod lösning.
Vi är på rätt väg nu men det krävs ekonomiskt tillskott för att det ska bli så bra som möjligt.
Försvars och säkerhetspolitik med tyngdpunkt på stridsflygsystemet JAS 39 Gripen. Drivs av en privatperson som vill se ett förbättrat svenskt försvar. Avser att undvika fikonspråk för att främja en bredare försvarsdebatt. För löpande nyheter om JAS 39 Gripen besök mitt konto @GripenNews på Twitter // Signatory
Private blogger 'Signatory' posts mostly in Swedish here on defence topics. For news about the Gripen fighter visit my Twitter account @GripenNews
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den intressanta frågan innan man börjar demontera alltför mycket är väl vad det kostar att uppdatera (inte uppgradera) C/D så att de kan flygas även när E finns i tjänst. Även om C/D givetvis kommer att tappa operativ förmåga efter hand så innebär det inte att de blir operativt irrelevanta över en natt. Vi kommer fortfarande att behöva underhålla C/D ett tag till för andra länder så kostnaden är knappast samma som för att på egen hand underhålla en version till.
SvaraRaderaÄven om en utökad beställning av E skulle vara att bra så är tiden för att avveckla befintliga C/D snarare när en större mängd långräckviddigt luftvärn är operativt, inte när E är operativ. I brist på relevant luftvärn är numerär i flygvapnet en nödlösning som dock inte löser de egentliga problemen i dagens läge. Det var kanske så på den tiden när bomber behövde fraktas med flygplan tills man var över målet, men idag det är svårt att med jaktflyg bekämpa kryssningsmissiler eller ballistiska robotar. Speciellt svårt att få någon uthållighet i det även om man skulle försöka.
Givetvis finns även andra begränsningar som t.ex. mängden vapen och antalet piloter, så det är knappast heller relevant att behålla alla C/D, men vis av historien med t.ex. artilleriet och helikoptrarna så är det bäst att inte vänta med att påpeka problemen.
För politikerna är faktisk försvarsförmåga irrelevant jämfört med frekvensen på pressreleaserna, att förmågeglapp uppstår är därmed inget problem för dem så länge de kan orera tillräckligt ofta om nya beställningar och påstådda satsningar. Enda sättet att komma ifrån det problemet är att ifrågasätta brister och inte köpa svamlet.
Bra kommentar.
RaderaHelt olika frågor diskuteras.
SvaraRaderaRobert Dalsjö: Gripen C/D-flottan har stort värde, operationellt och ekonomiskt, och det är fel att skrota denna.
Signatory: Gripen E är billigare än F-35.
I grund och botten handlar denna fråga, precis som varje fråga inom svensk försvarsdebatt, om följande: "Finns industrin till för Försvarsmakten, eller tvårt om?" Om detta står Robert Dalsjö och Signatory på motsatta sidor.
Du får läsa om i så fall. Valken Dalsjö eller jag har talat för endera sida utan lägger beskrivning av situationen från olika vinklar. I Dalsjös text finns dock en inställning om att egenutvecklat innebär mer kapitalförstörelse men han tar då inte in verkligheten i den beskrivningen. Verkligheten är inte den Dalsjö beskriver när han använder sig av fantasisiffror som ger en bild av ett mycket dyrt flygsystem.
RaderaKärnfrågan måste vara vad vi gör med det vi investerat och hur vi bäst tar oss fram med den begränsade budget som avsatts. Det har jag beskrivit. Det Dalsjö pratar om ger ingen lösning på Flygvapnets operativa behov.
C/D-flottan har inte ett "stort" värde, varken operativt eller ekonomiskt http://insatsen.blogspot.se/2016/08/dalsjo-i-diket.html?m=0
RaderaJ.K Nilsson
Jag tycker inte att det är riktigt relevant att bedöma det operativa värdet som noll och intet om de inte uppgraderas till samma nivå som E eller högre. Det är knappast den tekniska livslängden eller operativa förmågan som är begränsande. Visst kräver fortsatt användning av befintliga C/D ett annat uppträdande än om de uppgraderas eller fler E köps in, men de blir knappast värdelösa av den anledningen.
RaderaÄven en kvalificerad fiende kommer att utnyttja mindre kvalificerade resurser, speciellt om de ser ut att kunna komma undan med det, det kommer knappast bara att vara det absolut bästa i varje läge.
Det svenska försvaret kommer aldrig att vara teknologiskt överlägset alla potentiella fiender på alla områden, om det ska vara enda scenariot så kan man lika gärna ligga kvar på soffan.
Frågan är snarare hur man bäst utnyttjar tillgängliga resurser/budget, vilket kan innebära att man skrotar alla C/D eller inte, men det behöver värderas från rimliga scenarion.