Twitter

onsdag 1 maj 2013

Chuck Yeager om svenska flygplan


Chuck Yeager är bland annat känd som den första människan att bryta ljudvallen. Hans långa karriär som stridspilot och testpilot är imponerande. Här ovan ser ni ett svar på en fråga om några Saab-kärror. Den tackar vi för. Yeager är tämligen kritisk mot F-35 som ni kan se längre ner här på sidan.

Gripen kostar kanske inte riktigt omkring 1/10 av F-35 som så men det kanske inte heller är så långt ifrån när man väl summerar utveckling (minst x 10), inköp (minst x 2) och drift (minst x 3).

Ett kort inlägg för att önska en trevlig valborg! 

Uppdatering 29-08-2016. Yeager bekräftar att flygningen skedde i Sydafrika.

/Signatory
9 kommentarer:

 1. Bra att höra Chuck Yeager utala sig om Gripen och F-35, för han vet vad han talar om och går inte att tysta så lätt!

  SvaraRadera
 2. Chuck Yeager ljuger! Han har aldrig flugit J 35 eller JAS 39! Det enda han åkt är baksits på SK 37 och högersits i SK 60!

  SvaraRadera
 3. @ Anonym 3 maj 2013 07:23

  Har du full koll på det? Yeager kan ha flugit utan att någon i Sverige vet om det bla genom National Test Pilot School i USA som har både enkel och dubbelsits av Draken till sitt förfogande. Det Sydafrika gör med sina Gripen är också inte helt lätt för en person utanför SAAF att ha koll på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. USA hade ett par Draken som överljudsmål för amerikanska marinen mm mellan 1997 och 2005. Dessa plan användes också som utbildning för amerikanska marinens testpiloter (samma utbildning som NTPS fortfarande har med Draken). Dessa plan står numera hos NTPS som reservdelslager.

   Det är ganska troligt att Chuck Yaeger flugit någon av dessa Draken i samband med testpilotsutbildning.

   Radera
  2. Anonym 4 maj 2013 00:21

   Tack för uppdateringen! Medhåll. Och trist att höra bekräftelse på flygstatus för NTPS Draken.

   Radera
  3. Om man läser "hans" inlägg på facebook exempelvis där denna fråga besvaras så kallar "han" det flygplan "han" flög en kopia av F-20 (Tigershark - som lades ner relativt snabbt). Jag vet inte vilket flygplan detta kan vara?? Jag kan inte tänka mig att gamle Yeager som amerikansk general får sätta sig i ett nytt Ja-37 (på den tiden) eller ett nytt JAS-39, här eller i Sydafrika hur som helst. Det verkar mycket ologiskt. Dessutom så har vi det här med "kopia" av F-20...

   Radera
 4. Yeager har inte flugit Gripen i Sydafrika, däremot besökt AFB Makhado och 2 Sqn

  SvaraRadera
 5. NTPS har fortfarande några Drakar igång för sin utbildning. Det finns ca 10 st totalt som använts för utbildning i USA, och ungefär 2 av dem är i drift nu. Reservdelstillgången är alltså god och man kommer nog att kunna använda dem i 30 år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns även ett annat företag vid samma flygplats som använder Draken, nämligen Flight Research Inc. Men jag vet inte om de använder planen ihop med NTPS eller har egna. FRI har mest utbildning för civilpiloter samt komponent och vapentester/certifieringar.

   Radera