Twitter

måndag 8 april 2013

Möjliga Gripen-insatser

DR Kongo

Mitt under en katastrofal krishantering efter stridigheterna i Centralafrikanska republiken kom uppgifter om att det Sydafrikanska flygvapnet förstärkt med Gripen-flygplan som del i beredskap inför en större insats i CAR. Ganska snart omväxlades dock ryktena till att det skulle röra sig om en insats i DR Kongo. Det mest specifika ryktet är att Sydafrikanska Gripen-flygplan skall ha skickats till Kinshasa.

Uppdatering 9/4: Foton som uppges varit tagna i lördags har nått media. Gripenplan under mellanlandning i Zambia. Flygplanen skall dock vara på väg hem till Sydafrika efter att toppmötet i Tchad avslog Sydafrikas förslag till en större insats i CAR. Sydafrikas militär och försvarsdepartement har tidigare med kraft förnekat att man genomfört en militär uppbyggnad. Rykten om en insats i DR Kongo lever kvar - månad Juli har nämnts. Oavsett om det nu sker så har Sydafrika visat omvärlden att landet är berett att skicka stridsflygplan utomlands. Gripen-planen nådde dessutom insatsområdet på mycket kort tid under stor hemlighet. /Slut på uppdatering.
Fyra Gripen-plan på Ndola flygplats i Zambia Foto: Johan Morgan (via Beeld)

Tonläget i den Sydafrikanska debatten är stundtals hög och hetsig med ryktesspridning. Uppgifter från tidigare i år av operativ karaktär avseende möjligheterna att använda Gripen-systemet är inte helt korrekta och är som tidigare år del av en inte helt lätt inrikesfråga om hur SANDF fördelar anslag internt. Därför uppstår rykten som inte motsvarar verkligheten speciellt om man tittar på producerad flygtid, antal piloter samt tillgång till materiel för olika typer av roller.

Det är tufft för SAAF med en regering som ställer nästintill orimliga krav. Ännu tuffare kommer det bli om det ska genomföras både nationella och internationella insatser samtidigt. Att SAAF kommer lösa uppgifterna betvivlar jag inte men hur det påverkar övrig verksamhet som träning och integrationsarbete återstår att se.

Malackasundet

Thailand fick i fredags tre nya Gripen 39C. Under mottagningsceremonin berättade flygchefen att man tänker begära tillstånd att delta i "Eyes in the Sky" projektet tillsammans med Malaysia, Singapore samt Indonesien för att motverka sjöröveri i Malackasundet.

Thailands Flygvapen har på kort tid fått igång en imponerande Gripen-verksamhet. Man flyger mycket, deltar i större övningar och har redan två uppvisningspiloter (J-Knight och Neon). Uppvisning skedde nu senast under mässan LIMA i Malaysia.

Slovenien

Ungern och Slovenien sitter nu i slutförhandlingar om att Ungerska Gripen-flygplan ska genomföra luftrumsövervaknng över Slovenien.

Island och Baltstaterna

Här har vi dels en Ungersk inriktning att delta i både Baltic Air Policing samt insats på Island. Något mer konkret finns inte nu förutom en uttalad ambition. Möjligen insats 2014 och 2015. Även Sveriges ambitioner siktar på en Islands-insats. Det återstår att se hur det blir med den saken. Tjeckien siktar in sig på en tredje vända i Baltic Air Policing år 2014-2015 samt mot Island.

Ibland får man nypa sig i armen när man ser att Svensktillverkade stridsflygplan börjar komma till användning runt om i världen. Gripen-verksamhet på tre kontinenter.

/ Signatory

Ps. Idag skickades två JAS 39C till Schweiz för att skjuta med Akan. Uppdatering: Wiseman påminner om att den stora flygövningen Frisian Flag startar nästa vecka i Nederländerna. Sverige deltar med Gripen. Ds.

Gripenplan landar i Schweiz 8 April - Foto: Peter Liander


4 kommentarer:

 1. Varför skicka 39c till schweiz för att skjuta akan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste precis länken,tycker det verkar konstigt dom ska ju ha 39e

   Radera
  2. Enligt avtalet (om det blir av!) så ska Schweiz hyra 39C/D i några år före 39E levereras och blir operativ.

   Radera
 2. https://www.facebook.com/ForsvaretsHotline

  SvaraRadera