Twitter

måndag 3 december 2012

ÖB om JAS 39 och ekonomin

Överbefälhavaren i Sydsvenskan idag. Upprepar ett antal punkter som berör finansiering av försvarsmaktens operativa behov. ÖB har tidigare behandlat ämnet i bland annat riksdagen.

1. Minst 60 st JAS Gripen i ny version behövs.

"det blir en väsentlig försvagning av det svenska luftförsvaret om vi går under sextio plan."

2. Vikten av ett förbättrat luftvärn.

"– Det behövs kompletteringar av vårt luftvärn oavsett hur många Jasplan vi får."

3. Försvarsmakten saknar 30,5 miljarder kr för materielinvesteringar.

" – Det påverkar möjligheten att materielförsörja andra delar av försvaret, säger Sverker Göranson, som står fast vid att riksdagspolitikerna måste överväga att lägga ner en hel vapengren – flygvapnet, armén eller marinen – om inte Sveriges framtida försvar ska utrustas med gammalmodig utrustning."
 

"– Om politikerna inte gör någonting så hamnar vi där, säger han."

Vi kan också konstatera att ÖB:s åsikter ligger väl i linje med den bild som de flesta försvarsvänliga bloggar levererar - men inte alls i linje med den (M)-ledda regeringen som offentligt vägrar medge att det finns underfinansiering på materielplanen.

Bör påpekas att det ligger lite väl mycket fokus på JAS Gripen i finansieringsdebatten nu i och med att Försvarsmakten ändå gett sitt samtycke till planerna för JAS 39E. Det är egentligen inte längre underfinansiering av Gripensystemet i 10-års perspektivet vi primärt bör debattera utan om underfinansiering av allt annat vilket är ett växande problem. Därför är det också extra illa att regeringen väljer att inte bekräfta elefanten i rummet som handlar om att övrigt ofinansierat materiel (25 mdkr) nu utökas med upp mot 5,5 mdkr pga omriktning till Gripensystemet. Det enda som kan rädda försvarets operativa förmåga är en betydande dos friska pengar

Till sist, resultatet av den webb-undersökning ca 300 av mina bloggbesökare deltog i.






































Siffrorna står för antal röster.  

Uppdatering: WW berör dagens ämnen kring #svfm och kommenterar även kort ovanstående undersökning. Jag håller med WW. I övrigt har jag valt att inte lägga någon analys på varför folk röstade åt endera håll men resultatet ger en sorts fingervisning om hur läsarna ser på saker och ting.

/ Signatory

3 kommentarer:

  1. Gustav Wasa sa...

    För 30 år sedan hävdade Gunnar Lindqvist och FMV att brytpunkten för inhemsk egenutveckling mot att anskaffa från USA låg kring en serielängd om 300 egenutvecklade JAS 39A.

    - Var ligger brytpunkten för JAS 39E?

    SvaraRadera
  2. Alternativet för 30 år sedan har varit licenstillverkning av ett Sverige-anpassat Amerikanskt flygplan. Det alternativet existerar inte idag då USA-alternativet är ett från-hyllan köp av JSF.

    Frågan är om det ens finns en brytgräns att tala om mellan inköp JAS 39E och JSF då andelen sunk costs på Gripen är så stor samtidigt som anskaffningskostnaderna och drift på JSF är väldigt höga.

    Norge planerar för en kostnad över 30 år på ett 50-tal JSF som trefaldigt överstiger Sveriges planering fram till 2042 för Gripen 39C/D/E inkl utveckling och anskaffning 40-60 st 39E.

    SvaraRadera
  3. Gustav Wasa sa...

    Licenstillverkning är oftast dyrare än direktanskaffning. De stater som ändå väljer att licenstillverka personbilar eller stridsflygplan gör det utifrån ambitionen att på sikt kunna bygga upp en egen tillverkningsindustri på området, till exempel tog Pakistan över MFI:s produktion från Saab.

    F-18 versionen (F-18L) från Northrop som anpassats för icke-hangarfartygsanvändning lades ner 1982. Men det var det flygplanet som skulle ha valts av FMV för licenstillverkning i Sverige om serielängden på JAS Gripen av statsmakterna varit ämnad att bli kortare än 300 exemplar.

    SvaraRadera