Twitter

tisdag 9 oktober 2012

Graf: Norge satsar mer än Sverige / Övriga Nyheter

Uppdaterat 11/10 kl 5:30 om Kroatien.

Norge har lagt ut sin budget för 2013. Man ökar försvarsanslagen även detta år.

'Søta bror' halkar efter mer och mer.

Källor:
Sverige - Budgetunderlag 2013 SCB Befolkningsstatistik
Norge -  Budgetunderlag 2013 SSB Befolkningsstatistik
Valutakonvertering genom Googles Valutakonverterare 2012-10-08.

Övrigt av nyhetsvärde:

Kroatien får av allt att döma under Onsdagen ett förnyat anbud kring JAS Gripen. En av ingångvägarna i tidigare anbud har utgått från lån av Flygvapnets A/B-maskiner före leverans av "nya" C/D och det har då hållits beredskap för en sådan leverans genom att inte demontera ett antal maskiner före ett Kroatiskt beslut. Kroatiens upphandling ligger ca 3-4 år efter pga ekonomin och den tidslucka som fanns att kunna leverera "nytillverkade" C/D direkt från Saab har egentligen försvunnit pga operativa krav. En överbryggning kan då erbjudas i form av A/B eller C/D ut Svenska Flygvapnets maskinpark. Exakt vad som erbjuds är dock mellan FXM och Kroatien men skulle det bli lån av existerande C/D ur FV istället för A/B måste man ifrågasätta om dessa någonsin återkommer till Flygvapnet eller för evigt överlåtes till Kroatien via ett lease-köp. Gripen får anses som favorit i Kroatien men ett flertal länder erbjuder begagnade flygplan så man kan inte räkna in någon affär ännu.

Uppdatering 10/10:  Så kom då erbjudandet. Det är giltigt till Januari 2013 och nappar Kroatien så kan 8 st Gripen C/D levereras Januari 2014. [osäker info raderad]

Tillägg 11/10: Enligt uppgifter i SVD skriver FXM att det ändå rör sig om nybyggda Gripenplan med delar av A/B. Det vore ju extremt positivt om så är fallet. Tidsmässigt skulle det gå ihop precis då Saabs Gripen-produktion i övrigt saknar nya beställningar under perioden och bara har några eftersläntrare till Sverige att leverera.


Indien har förvånat. Nyheter från Indien ska alltid tas med en gnutta salt men nu verkar flygchefen berätta att man för tillfället reducerar planerna på FGFA - "PAK-FA". Istället för köp av endast dubbelsitsiga och 200 flygplan till antalet så riktar man in sig på 144 st enkelsitsiga enligt Rysk grundspecifikation. Detta bör frigöra anslag som Indien kan satsa på inhemsk utveckling av lättare flygplan typ LCA Mark II och AMCA. Flygplan som kan konkurrera på Gripens marknad.

Rumänien, ett land som i nyheterna sägs ha beslutat köpa F-16 från Portugal med leverans först 2016. Saab noterar att precis som förra gången regeringen beslutade om F-16 så är det faktiskt inte avgjort ännu. Och uttalande från säkerhetsrådet noterar behovet av nya flygplan utan att låsa in sig på just F-16. Förra försöket att köpa begagnade F-16 stoppades av Rumäniens parlament. Precis som i ett flertal öst-Europeiska länder finns det interna stridigheter om man ska lägga sitt stöd på USA eller Europa. Det återstår fortsatt mycket politik i Rumänien kring köp av nytt stridsflygplan. Mycket politik och svag ekonomi.

I både Kroatien och Rumänien (samt Tjeckien om ny upphandling sker) så är det Gripens låga driftskostnader som kan konkurrera bort till synes "billiga" erbjudanden om begagnade konkurrenter. Det tar inte allt för många år att nå den gräns när modernare (i inköp dyrare) Gripenplan genererar lägre totalkostnader för landets stridsflygsystem än vad en maskinpark med tex begagnade F-16 gör. Till det erbjuder Saab motköp för att kompensera högre anskaffningskostnader. Detta är självfallet en utmaning att kunna förklara för politiker, allmänhet och media i dessa länder.

Tjeckien meddelar att Baltic Air Policing går bra. Den första månaden fick man fyra uppdrag att identifiera flygplan och gjorde därmed så. Jag twittrade ju foton från ett av dessa förmodade uppdrag vilket Wiseman även skrev ett inlägg om.

Som alltid, följ Twitterkontot för löpande nyhetsbevakning. Annat som skett är att Ungrarna varit på FLSC (något som numera ingår i deras kontrakt) och att de sista Sydafrikanska Griparna nu lämnat AFB Ysterplaat och samlats på 2 Squadron AFB Makhado. Det rör på sig mao.

/ Signatory

7 kommentarer:

 1. Det nordiska perspektivet...

  Hur mycket satsar länderna?

  Totalt försvarsanslag
  Sverige 5248 MUSD
  Norge 6322 MUSD
  Finland 3718 MUSD

  Procent av BNP
  SE 1,2%
  NO 1,6%
  FI 1,5%

  USD per medborgare
  SE 657
  NO 1245
  FI 702

  USD per km2
  SE 11 663
  NO 16 410
  FI 10 986

  Vilken "försvarseffekt" får länderna ut av sin satsning? I moderaternas retorik så är endast "användbara" eller "omedelbart gripbara" soldater värda något.

  Antal aktiva ("användbara") soldater per 1000 medborgare
  SE 1,4
  NO 5,2
  FI 4,3

  Antal aktiva ("användbara") soldater per MUSD satsade
  SE 2,49
  NO 3,80
  FI 6,08

  Slutsats:
  - Sverige satsar minst och värderar försvarsförmåga lägst (politiker)
  - Sverige är sämst på att få ut försvarsförmåga per satsad skattekrona (politiker och försvarsmakt)

  Källa/data: Wikipedia (2012-09-02).

  Ursprungligen publicerad som kommentar här.

  Bilder

  SvaraRadera
 2. @Anonym 06:59

  Ja man förvånas aldrig över hur ledande politiker på något sätt tycker att vi blir bättre av att bli mindre. Med det så avskydda "invasionsförsvaret" klarade vi av att genomföra betydligt större utlandsinsatser dessutom.

  SvaraRadera
 3. "Bättre" = "Billigare"

  SvaraRadera
 4. Gustav Wasa sa...

  Vi får väl trösta oss med att vi nog inte satsar mindre än Danmark på vårt försvar?

  Speciellt om man sprider ut det danska försvarsanslaget över hela Grönlands yta.

  SvaraRadera
 5. Uppdaterat bilderna så att även Danmark jämförs. Slår man ut anslaget på hela Grönlands yta, så blir det inte många USD/km2 som Danmark satsar. Men utan Grönland blir det väldigt många USD/km2. Det är väl så att nyckeltalet är väl grovt för att egentligen betyda något väsentligt.

  Har också lagt till SIPRI data om den historiska utvecklingen fram till idag.

  Det nordiska perspektivet 2...

  SvaraRadera
 6. Jag hoppas att ni alla är medvetna om att detta sätt att använda de fyra räknesätten och statistik på är helt fel. Förre Föm hade skrikit fel, fel. Nuvarande är givetvis tyst.
  Så här använder man inte statistik, i den politiska formen av verklighet, och framför allt får man aldrig fram sådana resultat av analysen.

  Tyvärr blir det svårt, att sälja in ert ”nya/gamla” sätt att räkna på, till våra politiker.
  De lyckas alltid räkna och resonera sig till helt andra resultat av samma siffror.

  Vem kommer inte ihåg Ian och Berts pedagogiska grepp med att visa svåra matematiska och statistiska problem genom att stapla ölbackar.

  Det behövs nog något liknande för att väcka medier och befolkningen. När dessa väl vaknat brukar politikerna inte vara sena att efter bästa förmåga hänga på.

  Suck!

  Teaterdirektören.

  PS! Det förekommer ironi i kommentaren.

  SvaraRadera
 7. @Teaterdirektören :)

  Ölbackar... men nu är det hamburgare från generisk hamburgerrestaurang som gäller. Om man får tro paneldebatten på SVT härom dagen.

  Hamburgare passar ju dessutom utmärkt till att representera insatsförsvaret som den snabbmat och tillfällig bukfylla det är. Dessutom kan man köpa dem "från hyllan".

  Får titta på det.

  SvaraRadera